Наукова робота

На кафедрі функціонує аспірантура та докторантура. Наукові теми кафедри: «Місце збройного насилля в системі владних відносин» та «Інтеграційні процеси України в епоху глобалізації», до реалізації яких залучаються здобувачі вищої освіти, які мають змогу брати участь у наукових розробках, написання наукових робіт, тез конференцій у межах наукових тем.

Щорічно на Днях науки ЛНУ імені Тараса Шевченка кафедра політології та правознавства здійснює керування секціями «Політології» та «Правознавства», заохочуючи до наукової роботи здобувачів вищої освіти до дослідження спільно-політичних проблем регіону. Колектив кафедри веде активну роботу над спільною монографією, готується до виходу у світ збірник наукових статей з політології. З метою стимулювання спільної науково-дослідної роботи викладачів кафедри, аспірантів і студентів при кафедрі лабораторію прикладних досліджень.

 Основними завданнями лабораторії є:

  • ознайомлення студентів з досягненнями вітчизняної наукової думки в сфері гуманітарних та політологічних досліджень та  розширення їх уявлень про сучасні політичні процеси;
  • участь студентів у реалізації НДР кафедри «Збройне насилля: основні тенденції», в ході якої проводиться всебічний аналіз головних тенденцій розповсюдження збройного насилля у світі з подальшою оцінкою їхнього впливу на політичний процес в Україні.  За результатами проекту «Місце збройного насилля в системі владних відносин» надруковано 20 статей, випущено 2 монографії, 23 тези доповідей на міжнародних, всеукраїнських та регіональних конференціях;
  • участь студентів у розробці проблем інтеграційних процесів України в епоху глобалізації. За результатами дослідження опубліковано 24 статей, 13 тез доповідей на міжнародних, всеукраїнських та регіональних конференціях.

Для забезпечення функціонування лабораторії створені відповідні матеріально-технічні умови.

На базі лабораторії діє студентський політико-правовий клуб «Analityka», який став комунікаційним майданчиком для обговорення соціально-політичних проблем сучасного розвитку України, та заснований в вересні 2020 р. політико-аналітичний центр.

Серед основних  напрямів діяльності  політико-аналітичного центру:

  • дослідницька й аналітична робота, присвячена актуальним питанням прикладної політології;
  • публіцистична робота, спрямована на висвітлення актуальних питань;
  • створення й розвиток формату співробітництва ПАЦ з українськими інституціями, навчальними закладами й тренінговими установами, орієнтованими на підготовку професіоналів в царині прикладної політології;
  • просвітницька й тренінгова робота з представниками різних груп населення України, покликана сприяти розвиткові діалогу за допомогою громадського й культурного співробітництва.
Вверх